18 yaşından itibaren çıkmaya başlayan, alt ve üst çenenin en arkasında yer alan üçüncü büyük azı dişlere 20 yaş dişi denmektedir. Halk arasında akıl dişi olarak da bilinmektedir. Her bir yarım çenede birer adet olmak üzere toplamda dört tanedir. Binlerce yıldır insanların yeme alışkanlıklarında gerçekleşen değişimden dolayı ağız ve çene yapısı küçülmüş ve 20 yaş dişleri var olan çene yapımıza sığmaz durumu gelmiştir. Bir çok kişide 20 yaş dişleri ağızda çıkacak yer bulamadıkları için gömük kalmaktadır.

Gömük 20 yaş diş çekimi cerrahi yöntemlerle bu dişlerin çekimi ve buna bağlı sorunların giderilme işlemidir. Diş yeterince dışarıdaysa çekimin normal diş çekiminden farkı yoktur. Dişlerin yarı gömük ya da gömük olduğu durumlarda cerrahi işlem gerekmektedir.

Her 20 yaş gömük diş çekilir mi ?

Kesinlikle hayır. Tersine sorun oluşturan ve sorun oluşturabilecek gömük 20 yaş dişleri çekilmelidir. Çene kemiğinde gömük kişiye rahatsızlık vermeyen pasif 20 yaş dişleri dikkatle incelenmeli, diğer dişlere ve ağıza zarar veremeyeceği tespit edilirse bu dişlerin çekimine girilmemelidir. Aksi halde hekim ne kadar istememede sorunsuz bir ağızda çekim sonrası sorunlar oluşabilir. Her gömük 20 yaş dişi çekilir diye bir kural yoktur.